poniedziałek, 3 listopada 2014

Chicken Tikka Masala



Do wykonania Chicken Tikka Masala, niezbędne jest świeże jedzenie. Kraków jest bardzo dobrze zaopatrzonym miastem w najwyższej jakości składniki. Przede wszystkim, należy przygotować marynatę.
Do stworzenia marynaty będą potrzebne:
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
- 3 ziarenka kardamonu zielonego
- 4 ziarenka kardamonu czarnego
- łyżeczka proszku tumeric
- plaska łyżeczka chilli w proszku
- łyżeczka Garam Masaly
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soli
Do dużego rondla wlewamy jogurt, a następnie dodajemy wszystkie sproszkowane składniki. Do moździerza wrzucamy kulki pieprzu, kardamonu. Całość miażdżymy aż powstanie proszek. Następnie dodajemy do jogurtu. Całość mieszamy na jednolitą masę. Kurczaka (2 piersi) kroimy w kosteczkę, a następnie dodajemy do marynaty jogurtowej. Dokładnie mieszamy kurczaka i zostawiamy w lodówce na 3 godziny. W między czasie możemy przygotować sobie składniki do smażenia. Przede wszystkim potrzebne będą 3 duże cebule, posiekane w kostkę, 2 papryki i 5 pomidorów. Wszystko kroimy w kosteczkę. Po upływie 3 godzin wyciągamy zamarynowane mięso, a następnie rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy troszkę cebuli i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy zamarynowane mięso i smażymy. Gdy mięso się lekko podsmaży dodajemy pomidory paprykę i resztę cebuli. Lekko całość solimy. Po usmażeniu nasze danie jest gotowe do podania! Takiego menu dnia nie powstydziła by się żadna restauracja na świecie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz