Do wykonania Chicken Tikka Masala, niezbędne jest świeże jedzenie. Kraków jest bardzo dobrze
zaopatrzonym miastem w najwyższej jakości składniki. Przede wszystkim, należy
przygotować marynatę.
Do stworzenia marynaty będą potrzebne:
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
- 3 ziarenka kardamonu zielonego
- 4 ziarenka kardamonu czarnego
- łyżeczka proszku tumeric
- plaska łyżeczka chilli w proszku
- łyżeczka Garam Masaly
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soli
Do dużego rondla wlewamy jogurt, a następnie dodajemy
wszystkie sproszkowane składniki. Do moździerza wrzucamy kulki pieprzu,
kardamonu. Całość miażdżymy aż powstanie proszek. Następnie dodajemy do
jogurtu. Całość mieszamy na jednolitą masę. Kurczaka (2 piersi) kroimy w
kosteczkę, a następnie dodajemy do marynaty jogurtowej. Dokładnie mieszamy
kurczaka i zostawiamy w lodówce na 3 godziny. W między czasie możemy
przygotować sobie składniki do smażenia. Przede wszystkim potrzebne będą 3 duże
cebule, posiekane w kostkę, 2 papryki i 5 pomidorów. Wszystko kroimy w
kosteczkę. Po upływie 3 godzin wyciągamy zamarynowane mięso, a następnie
rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy troszkę cebuli i smażymy do zeszklenia.
Następnie dodajemy zamarynowane mięso i smażymy. Gdy mięso się lekko podsmaży
dodajemy pomidory paprykę i resztę cebuli. Lekko całość solimy. Po usmażeniu
nasze danie jest gotowe do podania! Takiego menu dnia nie powstydziła by się żadna restauracja na świecie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz